Een biografisch artikel en een nieuwe richting

6 Januari 2021

Op een ochtend in december werd ik wakker gebeld door Paul Lips, journalist bij het Haarlems Dagblad. Hij wilde graag een artikel schrijven over mij. En zo staat het plots in de krant. Een spread over mij en mijn werk en mijn nieuw ingeslagen weg. Veel zal je er nog niet van terug zien op mijn website, want de masteropleiding begint in September.

Als je het leuk vind heb ik hier ook een link naar een interview begin dit jaar, over mijn interesse in animatie en mijn animatie-mentor Gerrit van Dijk.

Verder vind je hier linkjes naar het genoemde artwork. En schroom niet om een kijkje te nemen in mijn webshop!

Furcoat
Furcoat
Nazomer Nachtlicht
Nazomer Nachtlicht
Haarlem Vinyl Stad III
Haarlem Vinyl Stad III
Hibakusha - Discovery
Hibakusha - Discovery
Antillectual - Fever
Antillectual - Fever
North Fever
North Fever
Tentoonstellingsaffiche Anton Heyboer
Tentoonstellingsaffiche Anton Heyboer
STOEIEN MET STOUT
STOEIEN MET STOUT
"Compassion is Terrorism" van Tes
"Compassion is Terrorism" van Tes

6 januari 2021 – Haarlems Dagblad
Geschreven door: Paul Lips

De Haarlemse illustrator Tessel Dekker gebruikt het handelsmerk Segolia World. ’Segolia’ is het woord voor wolf in het Chippewaans, een taal van een indianenvolk. Het tekent de eigenzinnige geest van Dekker, die noodgedwongen het roer omgooide.

In haar werkruimte in de Rozenstraat, onderdeel van Studio Nico Swanink, schenkt ze thee in een glas van ruime afmetingen. Van de coronacrisis heeft ze veel last. Haar opdrachtgevers zijn te vinden in de cultuurwereld, maar die ligt zo goed als stil. Ze richt zich nu op animaties.

Heyboer
Tessel Dekker toont haar kunsten. Ze vervaardigde een poster voor het evenement ’Nazomer Nachtlicht’ dat werd gehouden op landgoed Elswout in Overveen; het affiche voor de muzikale Kerkennacht met singer-songwriters; de poster voor de tentoonstelling van De Haarlemse Jaren van graficus Anton Heyboer in het Historisch Museum Haarlem; bierfles-etiketten voor Briljant Brouwhuis; geboortekaarten of uitnodigingen voor feesten en partijen en nog veel meer.

Opdrachtgevers loven het werk van Tessel Dekker. Dominee Tom de Haan van de Protestantse Kerk bijvoorbeeld, zegt: „Het werk van Tessel is vriendelijk en diepzinnig tegelijk. Altijd sprookjesachtig, maar dan met het besef dat sprookjes ook over gevaarlijke dingen gaan. Op een of andere manier doet haar beeldend werk me denken aan wat Toon Tellegen als schrijver doet, en wat al heel oude papieren heeft: menselijke eigenschappen in dieren verwerken. Tessels werk nodigt uit tot fantaseren.”

Muziek
Het is al jaren geleden dat Haarlemmer Rob Alphenaar (toen nog van Café Briljant aan de Lange Annastraat – vandaag de dag van Café Lokaal en Briljant Brouwhuis) lovende woorden over haar schreef op Facebook. Over hoe Tessel Dekker telkens weer wist te verrassen. Dat was naar aanleiding van muziek die zij als singer-songwriter ’Tes’ had uitgebracht, waarvoor ze zelf de vormgeving en distributie deed. Dat ze zo’n schijfje dan persoonlijk kwam afleveren en ook nog eens originele tekeningen had gemaakt op de verpakking.

Bier
Haar creatieve aanpak spreekt aan, ook voor Alphenaars bierproducten. Alphenaar: „In de tien jaren dat ik met Tessel werk, heeft ze de gave om al mijn hersenspinsels op een manier op papier te zetten die altijd mijn verwachting overtreft. En ondanks het feit dat ze een eigen stijl heeft maakt ze toch altijd iets unieks op een manier die past bij je merk. Daardoor ziet elk etiket van mijn bierflessen er uit als een kunstwerk.”

Historische landkaart
Over kunstwerken gesproken, Dekker maakte vorig jaar met Marius Bruijn en Frank Petiet een interpretatie van een historische landkaart van Haarlem anno 1450. Compleet met stadspoorten en middeleeuwse kloosters, bouwwerken die de tand des tijds niet hebben doorstaan. Ook het ontwerpen van platenhoezen en het maken van geanimeerde muziekvideo’s laat zien dat Dekker graag met anderen samenwerkt.

Masterstudie
Maar de afgelopen maanden ontstond een belangrijk idee waar ze mee aan de slag wil. Een masterstudie animatie is haar toekomstplan.

Animeren
Naast haar eigen bedrijf werkt Tessel bij galerie 37PK. Zo gebeurde het dat ze opnieuw in aanraking kwam met het werk van haar animatie-mentor Gerrit van Dijk. De tentoonstelling over het leven en werk van Gerrit, inspireerde haar. Het leidde ertoe dat ze haar focus op ’animatie’ hervond. „De ongeremdheid in zijn werk hield me een spiegel voor. Waar wacht ik nou eigenlijk nog op?, dacht ik. En zo besloot ik om te gaan doen wat ik wil: animeren.”

Piano
Tessel Dekker (1983) groeide op in Haarlem in een gezin met twee zussen. Haar vader – oud-stedenbouwkundige – kan prachtig tekenen en pianospelen. Haar moeder beschikt over hetzelfde talent en zij is een telg uit de creatieve, muzikale familie Andriessen.

Van haar jonge jaren herinnert ze zich dat er veel mensen over de vloer kwamen, veel reuring, een centrum van creativiteit.

Talenten
Op de middelbare school, IVO-Mavoschool ’t Heuveltje in Aerdenhout en de Hartenlust Mavo in Bloemendaal (met inspirator en tekendocent Krijn Kluft), werden haar talenten gezien en gestimuleerd om verder te ontwikkelen.

Vervolgens koos ze voor een opleiding aan het Grafisch Lyceum in Amsterdam. Ook maakt ze vrije beeldende werken die te vinden zijn op haar Instagram-pagina. Dit medium gebruikt ze graag om haar werk te laten zien.

Racisme
Dekker wil haar talenten inzetten om onderwerpen als racisme, dierenrechten en klimaat te vertalen naar treffend beeld: ’storytelling’ in animaties. Mocht ze haar wens gestalte kunnen geven het komende jaar, dan heeft 2020 toch niet enkel narigheid opgeleverd, maar ook een positieve kijk en verbreding.

Content is protected. Right-click function is disabled.