Op Categorie //

   BOEK   affiche   bier   boek   briefkaart   cultuur   diverse uitingen   drukwerk   flyer   folder   gelegenheids drukwerk   horeca   huisstijl   illustratie   label   logo   merchandise   muziek   non-profit   platenhoes   vegan   website   zakelijk   zine  

Boedapest

een korte wandeling door de stadVan de grote boulevard sla je een straatje in. Het is er meteen een wat rustiger sfeer. Je bekijkt de oude panden. Hier en daar zijn nog duidelijk de sporen te zien van het verloren communistische regime. Bij een groot, grijs gebouw sta je even stil.

Tussen de streetart op de muur zie je dicht bij de grond een sjabloon van een grappig meisje die naar boven wijst. Een vaag bordje impliceert dat er een ingang van iets is. Je stapt de binnenplaats op, door een grote donkerhouten deur kom je in een koud halletje. De stilte op de plaats en de afbrokkelende muren van het oude pand geven je het idee dat je in een vergeten gebouw bent beland, maar je schuift een gordijn opzij en staat ineens middenin een kleurrijk en bruisend 'underground' cafe.

Schilderkunst en foto's aan de muur, een lekker muziekje op en je stuit op een tijdschrift over typografie op tafel. Aan de tafeltjes die van alle soorten en maten zijn, zitten allerlei mensen met koffie of een biertje en soms een laptop. Ze lijken zich allen erg op hun gemak te voelen in de huiskamersfeer van deze plek. Jij voelt je meteen thuis.

En in het straatbeeld zijn bijzondere affiches en stickers te vinden. Daar en in de restaurants, musea en cafe's vind je een wijd aanbod aan vindingrijk ontworpen folders en flyers. Voor de Budapester is er een gratis zine: de PestiEst, die in het Hongaars van alles vertelt over wat er te doen is die week op gebied van theater, muziek, film en expo. Maar ook aan de toerist/expat is gedacht: de Budapest Funzine vertelt dat alles in het Engels, met een aantal redactionele artikelen en een sectie met plattegronden. Hier lees je dat er eens in het jaar, vlakbij de Hosoktere (het Heldenplein) in de buitenlucht een expo is van grafisch werk van het afgelopen jaar. Er is altijd wat inspirerends te doen in Boedapest.